Tekstovna mnenja strank | EKOSEN

Zaupali ste nam vašo izkušnjo z IR ogrevanjem

Opremili smo več tisoč objektov z IR grelnimi paneli SUNLIFE. Nekateri uporabniki IR ogrevanja so podali svojo izkušnjo v pisni in video obliki. Nekaj od teh smo objavili tukaj na ekosen.si spletni strani. 

Tekstovna mnenja strank

»Nekaj let nazaj smo se odločili za izgradnjo hiše in na Polzeli našli primerno lokacijo. Vse skupaj se je začelo s tem, da je potrebno pred pričetkom gradnje izbrati ustrezen načrt hiše, ki bo primeren za štiričlansko družino. Vse detajle hiše smo temeljito analizirali. Vsi arhitekti ti pri pripravi projektne dokumentacije svetujejo, da bi za ogrevanje hiše uporabil talno gretje ter TČ. Seveda rabiš pri tem prostor oz. kurilnico, kjer je nameščena vsa instalacija. To se nam je zdelo nekako nepotrebno. Glede na to, da smo imeli prej v stanovanju že dva IR panela, smo bežno poznali kako IR ogrevanje deluje. Pri podjetju Ekosen so nam pripravili osnutek načrta za izvedbo IR ogrevanja naše hiše in tako smo lahko izvedli predpripravo elektro instalacije v času gradnje. Istočasno je v vsaki hiši potrebno izvesti tudi način ogrevanja sanitarne vode. Tudi tu smo zadevo racionalizirali in vgradili OGB smart bojler 100 l v spodnjo kopalnico, ki je v sredini hiše in so pri tem do vseh porabnikov tople vode kratke linije in minimalne toplotne izgube.
V hiši je skupaj z garažo 12 prostorov, ki imajo za ogrevanje Ekosenove IR Sunlife Premium panele, ki so vsi vgrajeni na strop. Upravljanje temperature vsakega prostora je z IR Sun regulatorjem. Z ogrevanjem hiše smo pričeli v mesecu oktobru 2020. Počasi je zaključena ogrevalna sezona in ko smo opravili pregled stroškov in porabe elektrike za ogrevanje je le ta za celotno kurilno sezono znašala cca 3.000 kwh oz. 360 evrov. Pri načrtovanju hiše smo se odločili tudi za vgradnjo dimnika v hiši in za postavitev kaminske peči v dnevni sobi hiše. Tu si lahko z ognjem pričaraš še drugačen občutek domačnosti v hiši. Strošek drv je bil približno 150 evrov v tej sezoni. Skupen strošek ogrevanja pa približno 510 evrov, kar je pa precej manj, kot je bil informativni izračun porabe za IR ogrevanje. Je pa res, da je hiša dobro izolirana (fasada 16 cm, mansarda stropovi 35 cm) Kaj so bile naše osnovne odločitve za izvedbo IR ogrevanja v hiši, novogradnja:

  1. Način delovanja IR ogrevanja, ki ogreva prostor na točno željeno temperaturo
  2. Garancijski pogoji (garancijska doba na panele Premium 12 let in način delovanja, ki ne zahteva nekih posebnih servisov in vzdrževanja v prihodnje)
  3. Sodelovanje Ekosena v projektu od svetovanja, ponudbe do končne izvedbe in zagona sistema
  4. Bistveno nižja investicija, kot v ostale sisteme ogrevanja
  5. Strošek ogrevanja

Z IR ogrevanjem smo izredno zadovoljni in ga priporočamo vsem, ki se odločate med različnimi možnostmi ogrevanja, saj je vse skupaj zelo enostavno in obvladljivo. To je ogrevanje prihodnosti. Morda bomo kdaj v prihodnje izvedli tudi sončno elektrarno in si s tem zagotovili tudi lasten vir energije.«

Nadja, Bernard, Gea in Urh, Polzela, junij 2021

IR ogrevanje je med uporabnimi v vzponu. Razlogi so vsaj tri. Investicija za ogrevanje je med najnižjimi, tovrstno ogrevanje je zelo udobno in ne zahteva praktično nobenega vzdrževanja. Omenjeni način ogrevanja je prvenstveno namenjen za glavno ogrevanje, lahko pa ga uporabite za dogrevanje določenih prostorov. IR ogrevanje je stalnica v Zdravstvenem domu Lenart že od 2012, s tovrstnim ogrevanjem pa so zelo zadovoljni, nam je v pogovoru med drugim zaupal direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger, dr. med., spec.

Dr. Kramberger, zakaj ste se v Zdravstvenem domu Lenart odločili za ogrevanje z IR paneli?
Za prva IR panela smo se odločili, ker smo imeli težave s siceršnjim ogrevanjem prostora. Nikoli nismo dosegli sobne temperature več kot 16°C. S prednostjo ogrevanja z IR paneli nas je seznanil naš pooblaščeni varnostni inženir. Prvotno vodilo je bilo s čim nižjimi vhodnimi stroški iztržiti čim več. To se nam je z namestitvijo IR panelov izpolnilo.

Kakšen je občutek zaposlenih in strank v prostorih, ogrevanih z IR paneli?
Občutek bivanja v prostoru ogrevanim z IR paneli je izjemno prijeten. Vsi predmeti v prostoru imajo enako temperaturo, pri tleh ni hladneje kot višje v prostoru, tla dajejo občutek talnega ogrevanja. Mirno se lahko giblješ po prostoru bos. Kasneje smo IR panele namestili v ordinaciji za ženske, v ordinaciji za otroke in šolarje ter v eno od splošnih ambulant.

Zakaj menite, da so bili IR paneli prava izbira za vas?
Z IR paneli prihranimo več kot 60% pri stroških za ogrevanje, v času, ko še ni ali ko več ni kurilne sezone in je zunaj že ali še hladno, z IR paneli ogrevamo prostore. Samo pomislite kakšna dodana vrednost je to v ambulanti za otroke. V eni od ambulant smo imeli težave z plesnijo. Z namestitvijo IR panelov smo rešili tudi ta problem. Stene se pri ogrevanju z IR paneli sušijo, to pa ne nazadnje pomeni tudi boljšo izolativnost in prihranek pri porabi energije za ogrevanje. V eni od ordinacij smo z namestitvijo IR panelov rešili težavo z dotrajanim starim načinom ogrevanja, ki bi sicer pomenil velik poseg v več prostorov, kateri so tako rekoč v uporabi 24 ur 365 dni na leto.

Je kakšna razlika med IR ogrevanjem in vašim prejšnjim načinom ogrevanja?
Razlika je neverjetna, najboljši odgovor na tako vprašanje je: »pridite in občutite!« Predmeti v prostoru so vsi enako topli, to nam daje občutek naravne toplote, med tlemi in stropom ni zaznavne temperaturne razlike, tla so topla kot pri talnem ogrevanju, v prostoru tudi ni vonja po vlagi, ker je ni in ni plesni na zidu.

Kje ste kupili panele in ali ste s prodajalcem zadovoljni?
IR panele smo kupili v podjetju EKOSEN. S prodajalcem in izvajalci smo zelo zadovoljni. Odnos vseh zaposlenih do stranke je profesionalen. Naša dejavnost je specifična in ne moremo kar zapirati ordinacij kot bi si kdo zaželel, smo se z izvajalci dogovorili o montaži za vsak prostor individualno. Tudi to je velika dodana vrednost.

Znano je, da je IR ogrevanje dovolj poceni. Kakšni so pa vaši stroški?
Naši stroški so se zmanjšali za vrednost, kot jo tudi podjetje EKOSEN predstavi v začetnih pogovorih in v ponudbi. In še nekaj, EKOSEN gre s tehnologijo močno naprej, v enem od naših prostorov so zamenjali IR panela prve generacije za IR panela zadnje generacije. Tudi to marsikaj pove o zadovoljstvu.

Bi IR panele Sunlife priporočali tudi drugim?
Seveda. Naš način ogrevanja z veseljem pokažemo vsem, ki jih to zanima, bodočim individualnim, zagotovo zadovoljnim in ponosnim, lastnikom, inštitucijam, zasebnim šolam, ne nazadnje so se za tak način ogrevanja odločili tudi nekateri člani moje ožje in širše družine. Priporočam pa tovrstni način (d)ogrevanja vsem, ki ne želite pred in po kurilni sezoni »zmrzovati« v hladni in vlažni kopalnici.

 

Dr. Jožef Kramberger, dr. med., spec. (ZD Lenart)
Podjetje Ekosen, ki prodaja Sunlife panele, poznam že kar nekaj let. Spremljam njihove izjave in razvoj, ki vsekakor neminovno gre v pravo smer. Sedaj razvijajo nov termostat, ki nudi dodatne prihranke, tam do 30 %. Ekosen je podjetje sedanjosti in bližnje prihodnosti in je s prodajo Sunlife panelov, številka 1 na slovenskem trgu. Pa ni bilo vedno tako. 
Aleš Babič, direktor Ekosena, je motor podjetja, ki ga je zgradil v zelo močnega in uspešnega. Poznam ga približno 10 let in ostaja oseba, ki se vedno drži dogovorov. Preden je prišel do uspeha je prehodil pot, na kateri je verjel vase in zaupal v uspeh.
Marsičemu se je moral odreči, da je Ekosen danes tam, kamor spada na slovenskem trgu. Poiskal je  ekipo, ki mu danes pomaga na skupni poti. Seveda so ljudje tudi primerno nagrajeni za delo , ki ga opravijo. Skratka, podjetje funkcionira po najnovejših standardih mehkega vodenja. Tudi to je razlog uspeha podjetja Ekosen, ki prodaja Sunlife  panele. Malo je manjkalo pa bi tudi sam bil del te ekipe. Verjel sem v uspeh podjetja, ampak sem bil vprežen v druge posle, ki mi danes prinašajo nekaj pasivnega prihodka.
Tudi sam sem iskal rešitev za ogrevanje v jeseni 2016. Z ženo Alenko sva se preselila na Pohorje. Nismo še imeli urejenega ogrevanja, ker smo hiško koristili kot poletno rezidenco. Tam kjer smo in vedno bolj uživamo v naravi. Tudi s finančnimi sredstvi sem bil bolj na tanko. Iskal sem rešitev, zima  je neminovno trkala na vrata.
V največji gneči, ko se Aleš Babić trudi tudi več kot 10 ur na dan, naju je obiskal. Vzel si je čas za naju, skoraj 2 uri. Opravil strokovno svetovanje in nam v stiski priskočil na pomoč. Pokazal je svoje veliko srce. Oseba ki tako deluje, je sam direktor Ekosena, podjetja s Sunlife  paneli. Ni noben čudež, da je Ekosen uspešno podjetje pod njegovim vodstvom.
Dogovorili smo se, da testiramo ogrevanje in tudi pokrijemo stroške ko bomo lahko. Hvala EKOSENU in Alešu, za takrat ugodno ponudbo. Hvala, da smo lahko kot uporabnik preizkusili vrednost in prednosti Sunlife panelov. Izkušnja, ki sva jo doživela in njegov osebni pristop, to je to.
Kot veste je bila zima v januarju zelo ostra. Tudi do minus 18 na Pohorju. Cel mesec v ledu in mrazu. Midva z mojo predrago pa lepo na toplem. Pravočasno se je vse zmontiralo, imamo prijatelje, ki se s tem ukvarjajo. Hvala tudi tebi, Matej. Dosegali smo temperaturo tudi preko 23 stopinj v leseni hiški, ki ima tanko izolacijo. Sploh nismo vedeli, da je zunaj tako mrzlo. Poraba za našo kvadraturo okoli 50 eur na mesec. Termostatski vklop in nastavljanje temperature po želji. Ti Sunlife paneli podjetja Ekosen  so zelo varčni in ogrevajo predmete in ne zraka. To je nekaj popolnoma drugačnega. Infra toplota pa je zdravilna za telo in prodre v tkivo do 5 cm globoko in zdravi.
Preizkus smo prestali in zelo sva zadovoljna z načinom ogrevanja , ki sva ga izbrala. Še enkrat hvala Ekosenu za to prezentacijo v eni najbolj mrzlih zim, odkar živim. Zelo dobro se je obnesla. Preizkus sva prestala z odliko. Nekdo bi rekel, ja na Pohorju so drva okoli. Drži. Ampak strošek so tudi peč cevi in radiatorji, preden zakuriš na drva, tudi če ležijo okoli. Še nekaj je, samo vklopiš termostat in se ukvarjaš z svojo drago, namesto z drvmi. Uživaš življenje na drug način.
Imam poslovne partnerje, ki so se preselili iz Budimpešte v Subotico in kurili celo zimo na drva. Tam je bilo še bolj mrzlo kot na Pohorju, preko minus 20. Povedala sta, da je okno zmrznilo znotraj v kopalnici. Pa sta kurila na drva. Preživela sta zelo težko izkušnjo, ki je verjetno ne bosta nikoli pozabila. Življenje gre naprej in mi z njim, tudi moja prijatelja.
Ekosen s svojim direktorjem je pravo podjetje, ki zna prisluhniti še tako zahtevni stranki. Aleš Babič je vreden zaupanja in ga toplo priporočam, ko boste izbirali ogrevanje. Dobili boste brezplačno profesionalno svetovanje z vsemi izračuni, glede na debelino izolacije. Brez tega vam ne panelov ne bodo prodali.
Ko so podprli naju, so podprli tudi naše socialno podjetje, ki ima podoben namen na področju prehrane in samooskrbe. Najdete nas na www.zivljenjejelepo.si  in www.zivljenjejelepo.com .
Dopustite si profesionalni pristop in prepričan sem, da boste tudi vi postali zadovoljna stranka podjetja Ekosen.
Še nekaj za konec. Aleš je avtor tudi več knjig. Eno sem prebral, naslov je »Zakaj smo brez denarja«. To in druge knjige zelo priporočam, lahko se vedno nekaj novega naučite. Poglejte si njegove intervjuje v medijih, kjer odgovarja strokovno na številna vprašanja.
 

Vse najlepše, Branko Škof

Branko Škof (www.zivljenjejelepo.si)
Z montažo panelov smo zelo zadovoljni,saj so zmontirani brez vidnih posegov na zidovih. Vsa inštalacija poteka pod površjem zidov,brez vidnih kanalov. Prijazni monterji so tehnično podkovani,tako da delo opravijo strokovno natančno. Sistem IR ogrevanje uporabljamo že tretje leto. Naši gosti so zelo zadovoljni,občutek v apartmajih je isti ,kot da bi se razvajali na sončni terasi. Poleg tega smo prihranili pri potrošnji el. energije kar 60%.
 

Apartmaji Čebelica

http://www.apartma-cebelica.com
Bohinjska Češnjica 98
4267 Srednja vas v Bohinju
Tone Mikelj (Apartmaji Čebelica)

Strani